W grudniu 2022 r. Komisja Europejska wydała decyzję zatwierdzającą Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 (dalej: FEPŻ), który będzie wdrażany w Polsce z udziałem środków Europejskiego Funduszu Społecznej Plus (EFS+) do końca 2029 r.
FEPŻ jest bezpośrednim następcą Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (PO PŻ). Program – podobnie jak PO PŻ – opiera się na zapewnieniu osobom najbardziej potrzebującym podstawowej pomocy żywnościowej w formie paczek lub posiłków oraz umożliwieniu im udziału w bezpłatnych warsztatach na rzecz włączenia społecznego – tzw. działaniach towarzyszących.
CELE PROGRAMU
Zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących, a jej celami szczegółowymi są:
- organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z wytycznymi IZ,
- racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
- przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z wytycznymi IZ,
- prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.
Zestaw na Podprogram 2023 dla jednego odbiorcy końcowego obejmuje artykuły spożywcze:w łącznej ilości ok. 34 kg, w tym:
1) Artykuły warzywne i owocowe w tym: (groszek z marchewką 1,60 kg, koncentrat pomidorowy 0,96 kg, dżem truskawkowy 1,20 kg),
2) Artykuły skrobiowe w tym: (makaron jajeczny świderki 2,50 kg, mąka pszenna 4 kg, kasza jęczmienna 1,50 kg, płatki owsiane 1 kg herbatniki maślane 0,60 kg, kawa zbożowa rozpuszczalna 0,40 kg),
3) Artykuły mleczne w tym: (mleko UHT 6 l, ser podpuszczkowy dojrzewający 1,20 kg),
4) Artykuły mięsne w tym: (szynka wieprzowa mielona 1,20 kg, szynka drobiowa 1,20 kg, pasztet wieprzowy 0,48 kg, szprot w oleju 0,68 kg),
5) Cukier (Cukier biały 4 kg),
6) Tłuszcze (olej rzepakowy 4 l),
7) Dania gotowe (Fasolka po bretońsku 1,50 kg).
OKRES REALIZACJI DOSTAW
kwiecień 2024 r. – listopad 2024 r.
KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI
Do pomocy żywnościowej w ramach FEPŻ uprawnia dochód nieprzekraczający 265% kryterium dochodowego określonego w art. 8 ustawy o pomocy społecznej oraz przynajmniej jedna z przesłanek trudnej sytuacji życiowej, o których mowa w art. 7 ustawy o pomocy społecznej:
- dochód nie przekraczający 2056,40 zł dla osoby samotnie gospodarującej
- dochód nie przekraczający 1590,00 zł dla osoby w rodzinie
WARUNKI UZYSKANIA SKIEROWANIA
- osobiste zgłoszenie się do Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Przewornie do pracownika socjalnego dotyczy osób korzystających ze świadczeń pomocy społecznej,
- przedłożenie oświadczenia w Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Przewornie o sytuacji dochodowej osoby/rodziny– dotyczy osób nie korzystających ze świadczeń pomocy społecznej.
NA TERENIE GMINY PRZEWORNO DYSTRYBUCJA ŻYWNOŚCI REALIZOWANA JEST PRZEZ:
- Bank Żywności we Wrocławiu
Szczegółowe informacje do Programu są dostępne na stronie:
https://www.gov.pl/web/rodzina/fundusze-europejskie-na-pomoc-zywnosciowa-2021-2027
https://www.gov.pl/web/rodzina/podprogram-2023
Metadane - wyciąg z rejestru zmian
Akcja | Osoba | Data |
---|---|---|
Dodanie dokumentu: | Agnieszka Brzezińska | 12-07-2024 13:05 |
Osoba, która wytworzyła informację lub odpowiada za treść informacji: | Agnieszka Brzezińska | 12-07-2024 |
Ostatnia aktualizacja: | Agnieszka Brzezińska | 12-07-2024 13:07 |